SUBARU BELGIË

Veilig de weg op in de herfst

Als er een jaargetijde is waarin u met veel verschillende weersomstandigheden te maken krijgt, dan is het wel de herfst. Wind, regen, hagel en iets wat wellicht minder voor de hand liggend klinkt: laaghangende zon. Heerlijk op een terrasje, maar in de auto kunt u er behoorlijk last van hebben. Helemaal als die zon gepaard gaat met een nat wegdek. Daarom: enkele tips om veilig de weg op te gaan in het najaar. 

 

Banden

Uw autobanden zijn het enige contact met de weg. De profieldiepte van uw banden is van uitermate belang voor een goede grip op de weg en dat kunt u wel gebruiken met al die verschillende vormen van neerslag. Bij regen kan de weg immers heel glad worden. Zo glad zelfs dat er aquaplaning ontstaat en uw auto onbestuurbaar wordt. Met goede banden onder uw auto en de Subaru All-Wheel Drive, wordt de kans hierop minimaal. En wat dacht u van bladeren op de weg? Die lijken misschien onschuldig, maar kunnen voor flinke uitglijders zorgen. Veel en continue grip is daarom erg belangrijk.

 

Autoruiten

Doordat er in de herfst vaak vochtige lucht in de auto hangt, beslaan autoruiten snel. Ga hier nooit de weg mee op, dit is levensgevaarlijk. Er staat dan ook niet voor niets een boete op. Zet de airco aan voor u gaat rijden, zodat de condens zo snel mogelijk verdwijnt. Veel mensen onderschatten ook het belang van een goede ruitenwisser. En dat terwijl slecht zicht de oorzaak is van een groot aantal auto-ongelukken. De zon of het licht van tegenliggers kan een vuile autoruit veranderen in een verblindende vlek. Controleer dus zeker regelmatig de staat van de ruitenwisser.

 

 

Verlichting

In de herfst rijdt u veel meer met uw lichten aan. Niet alleen omdat het steeds donkerder wordt, ook vanwege zichtbaarheid tijdens laaghangende zon. Koud weer kan er echter voor zorgen dat uw lampen ineens kapot gaan. Check ze daarom regelmatig.

 

Zonnebril

In de zomer denken veel mensen automatisch aan hun zonnebril, maar in de herfst is dat minstens zo belangrijk. De zon staat dan een stuk lager, waardoor uw zicht erg slecht kan worden. In combinatie met neerslag helemaal, omdat het licht dan op allerlei plekken weerkaatst. Bovendien kan het door regen glad worden op de weg. Dat is altijd al gevaarlijk, maar bij een slechte zichtbaarheid, ligt een ongeluk nog meer op de loer. Altijd een zonnebril in uw dashboardkastje is dus geen overbodige luxe!

 

Vermoeidheid

In de herfst worden de dagen steeds donkerder, waardoor vermoeidheid meer op de loer ligt. Vermoeiheid is samen met afleiding de grootste oorzaak van ongevallen.  Neem dus voldoende rust, rijd niet te lange stukken achter elkaar. En zorg dat u uw verwarming niet te hoog zet, want van warmte wordt u eerder slaperig. De Forester e-BOXER is uitgerust met het Driver Monitoring System. Dit veiligheidssysteem houdt de bestuurder nauwlettend in het oog en zorgt ervoor dat zijn aandacht steeds gericht is op de weg. Zodra tekenen van onoplettendheid of slaperigheid worden gedetecteerd, verzoekt het systeem door middel van auditieve en visuele waarschuwingssignalen de bestuurder om opnieuw aandachtig te zijn. Een aanrader voor wie dus vaak op de baan is of veiligheid als prioriteit stelt.