SUBARU BELGIË

TERUG VAN VAKANTIE?

Laat uw Subaru weer stralen!

 

 

Na een autovakantie ziet uw wagen er over het algemeen niet meer zo fris uit. De voorruit en het front lijken eerder op een insecten-kerkhof, terwijl u door de modder, stof, vogeluitwerpselen en hardnekkig boomhars op de carrosserie nauwelijks uw wagen herkent. Ook het interieur krijgt de volle lading: kruimels en etensresten die op de autozetels worden achterlaten, vuile tapijten en de koffer die eerder op een strand lijkt. Kortom, uw wagen is dringend toe aan een grondige wasbeurt. Hierbij alvast enkele tips hoe u dit best aanpakt.

 

Goed afspuiten

De eerste stap bij het wassen van uw auto is het afspoelen. Gebruik bij voorkeur een hogedrukreiniger of een tuinslang. Spuit uw wagen van boven naar beneden grondig schoon zodat al het loszittend vuil en zand wordt verwijderd. Gebruik een insectenverwijderaar uit de Subaru Care Kit als het niet meteen lukt om de insecten te verwijderen.

 

Autoshampoo

Er zijn mensen die hun auto wassen met afwasmiddel of allesreiniger. Dit raden we ten stelligste af, want dit is nefast voor de lak! Gebruik daarom een beschermende autoshampoo. Doseer volgens de gebruiksaanwijzing en was de auto nooit in de volle zon. Zoek een plekje in de schaduw zodat dat de shampoo niet vroegtijdig opdroogt en vlekken achterlaat.

 

Twee emmers

Gebruik twee emmers en een synthetische spons. De eerste emmer vult u met warm water waarbij u een correcte dosis autoshampoo toevoegt. De tweede emmer vult u alleen met warm water. Bij het wassen dompelt u de spons in de emmer met de autoshampoo. De tweede emmer gebruikt u om regelmatig de spons mee uit te spoelen. Op deze manier voorkomt u krassen door vuil dat achter is gebleven in de spons.

 

 

Van boven naar onder

De juiste volgorde voor het inzepen van uw auto: begin met de liggende delen, zoals het dak, motorkap, kofferbak. Nadien is het de beurt aan de ramen, de deuren, voorbumper en achterbumper. Eindig met de onderdorpels en de wielkassen. Spoel nadien de wagen af tot u nergens geen shampoo meer ziet. Vergeet tijdens het wassen de dorpels en de onderkant van de deuren niet, alsook de binnenlijsten en de binnenranden van de koffer. Hier hoopt zich immers wel wat vuil op, maar neem ze dus best even als laatste mee.

Voor de velgen gebruikt u best een wielenreiniger. Deze gaat tot in de kleinste hoekjes alle olieresten en overige vuil verwijderen.

 

Extra beschermlaag 

Is uw auto weer helemaal schoon? Gebruik een zeem of waterblade om de auto te drogen. Als u de wagen gewoon laat drogen, zal u merken dat er allemaal vlekken op de autolak achter blijven. Dit komt omdat er in kraanwater kalk zit.

Na het poetsen wilt u natuurlijk dat uw wagen er zo lang mogelijk stralend blijft uitzien. Bij uw Subaru-dealer kan u terecht voor een keramische coating voor de lak en glas. Deze pantserlaag beschermt de lak van de auto en de lichtmetalen velgen en gaat de aanhech-ting van stof en vuil tegen. De beschermende laag houdt de auto heel lang in showroomconditie en geeft de lak een diepe, blijvende glans.

 

 


Interieur

Uiteraard moet uw wagen er aan de binnenzijde ook picobello uit zien.  Een flinke schoonmaakbeurt voor het interieur van uw auto zorgt immers voor een frisse omgeving en vergroot het rijplezier. U krijgt de beste resultaten van het reinigen van het interieur door een vochtige microvezel doek te gebruiken. Gebruik enkel interieurreinigers die aangewezen zijn voor de plastics, stof en leder.

Haal allereerst alle afval en losse voorwerpen uit de auto en begin met de kofferbak, om daarna naar voren te werken. Vergeet niet onder de matten te stofzuigen. Preventief kunt u ook al een afvalzakje bevestigen zodat het vuilnis niet de kans krijgt om overal rond te slingeren.

Om de luchtroosters schoon te maken, kunt u een tandenborstel gebruiken om tot in de kleinste hoekjes het stof te verwijderen. Gaat de hond vaak mee op reis? Ga over de matten met een anti-stof roller om van het hondenhaar af te komen.

(Milieu)stickers en tolvignetten verwijdert u met een schraper of u weekt ze in met een oplosmiddel. Komen de vignetten niet meteen los, maak ze dan met een haardroger goed warm. Daardoor wordt de lijmlaag zacht en trekt u de sticker er gemakkelijk vanaf. Voor de lijmresten gebruikt u vervolgens verdunner, alcohol of terpentine op een doek. Tip voor de volgende keer: smeer eerst vaseline op de plek van het vignet, dan trekt u hem later probleemloos van de ruit. Vlekken (van bijvoorbeeld zonnecrème) op autostoelen, tapijt of deur- en zijpanelen of op de stoffen of lederen bekleding kunnen worden verwijderd met een speciale interieurreiniger.

Hangt er na de reinigingsbeurt nog een onaangename geur in de auto, kunt u wat koffiedik of zuiveringszout (op een schoteltje) in de wagen plaatsen. Deze zullen geurtjes absorberen.  Uiteraard kan het ook zijn de interieurfilters aan vervanging toe zijn of dat de airconditioning de boosdoener is. Bij slecht onderhoud kan daar immers schimmel ontstaan en dan is een onderhoudsbeurt onvermijdelijk.

Bij uw dealer kunt u alvast terecht voor een lak- en interieur verzorgingsset. Deze complete verzorgingsset met shampoo, interieurreiniger, wielenreiniger, insectenverwijderaar en een spons zitten verpakt in een kunstlederen tas met het Subaru logo. Vraag uw dealer ook gerust meer informatie over de Subaru Glass Coating-service.