SUBARU BELGIË

Quarantainetips voor je Subaru!

Door de coronamaatregelen zijn we genoodzaakt om in ons kot te blijven. Hierdoor werken vele mensen van thuis uit en worden enkel de meest noodzakelijkste verplaatsingen naar bijvoorbeeld de supermarkt of bakker toegelaten. Aangezien de huidige quarantainemaatregelen nog even zullen van kracht zullen blijven zal ook je wagen voor een langere periode moeten blijven stilstaan. Het is dus noodzakelijk om de nodige aandacht te schenken aan je Subaru en enkele preventieve acties te ondernemen. Deze tips moeten ervoor zorgen dat je wagen zonder problemen weer start zodra je hem nodig hebt: 

 

 

-   Elke wagen heeft stille verbruikers aan boord. Het zijn slapende componenten die door de batterij van stroom voorzien moeten blijven, anders werken ze niet meer. Het is dus het aangeraden om minstens één keer per week even de auto van stal te halen en naar de supermarkt of de bakker te rijden. Aangezien dit maar heel korte ritten zijn, kan je daar bovenop je wagen wekelijks een kwartiertje stationair laten draaien (zonder stroomverbruikers aan). Ideaal zou zijn om de batterij al rijdend op te laden, maar aangezien je enkel maar noodzakelijke verplaatsingen mag maken, wordt dit als een niet essentiële rit beschouwd met mogelijks een boete tot gevolg.

-   Een alternatief is een druppellader. Dit apparaat houdt je batterij op peil en voorkomt dat ze leeg raakt. Dit apparaatje is niet duur in aankoop en bespaart je van een vroegtijdige vervanging van de batterij, wat meestal duurder uitkomt. En uiteraard is dit ook beter voor het milieu.

-   Zorg ervoor dat je benzinetank voldoende is gevuld. Idealiter is deze halfvol gevuld. Zo voorkom je condenswater in de benzine en vermijd je een afzetting van deeltjes die in de mechanische delen kunnen lopen bij het herstarten.  Meestal is dit laatste pas een issue na minimaal een halfjaar stilstand. Na de lockdown vul je de benzinetank best meteen volledig, zodat de oude benzine vermengd wordt met de nieuwe benzine.

-   Als je auto lange tijd op dezelfde plek blijft staan, vlakt het onderste deel van de banden af. Om dit te voorkomen, verhoog je de druk in de banden met 0,5 bar dan de aanbevolen spanning. Zelfs als je auto wekenlang geparkeerd staat, neemt de bandenspanning immers lichtjes vanzelf af.  Daarnaast raden we aan om je auto elke twee weken tenminste een paar centimeter te verplaatsen.

-   Net zoals in winterse omstandigheden, is het beter om de wagen in de eerste versnelling / P-stand bij automatische versnellingsbak te zetten en geen handrem te gebruiken. Bij langdurige stilstand vergroot immers de kans dat de remmen wat vast komen te zitten. Dit zogenaamde verkleven lost zich in principe meteen op het moment dat je wegrijdt, maar je vermijdt in ieder geval dat de remschoenen zich vastkleven.

-   Hars en vogeluitwerpselen zijn de grootste vijanden van de autolak. Controleer dus zeker regelmatig de carrosserie en reinig de lak regelmatig. Een waxlaag zorgt voor extra bescherming waardoor de vervuiling minder grip krijgt en gemakkelijker te verwijderen is. Controleer eveneens de ruitenwissers. Na enkele weken van stilstaan bestaat de kans dat het rubber van je ruitenwissers aan de voorruit blijft kleven. Om scheurtjes te voorkomen als je de ruitenwissers weer aanzet, kun je ze bijvoorbeeld in plasticfolie wikkelen, omhoog zetten of er een stukje karton onder steken.

 

 

Blijf thuis als je kan, en dat geldt ook voor een garagebezoek. Als je het bezoek kan uitstellen, doe het dan ook. Maar wat als je auto een signaal geeft dat hij dringend op onderhoud moet? Wegens de aangepaste dienstverlening zal je helaas nog even geduld moeten hebben, maar je hoeft zeker niet te panikeren, je hebt nog marge.

Gelukkig zijn er enkele zaken die je zonder al te veel moeite zelf kan, zoals het controleren van het olie- en koelvloeistoffenpeil. Indien nodig, kan je dit gerust zelf bijvullen. Helaas kan dat niet bij je garagist, maar je kan dit in geval van nood wel aankopen bij een benzinestation. Zorg er wel voor dat je de juiste vloeistoffen koopt! Bij twijfel kan je best eens bellen naar je concessiehouder. Die zal je met plezier verder helpen.

Onze dealers mogen enkel dringende herstellingen uitvoeren. Bij twijfel, bel! Je garagist/ concessiehouder zal altijd samen met jou bespreken wat de beste oplossing is. Neem gerust contact !