🕒 3 minuten lezen

Een EV opladen: Hoe werkt het?

Electric Living Series

 

Om een EV op te laden, moet je even het verschil begrijpen tussen het rijden met een elektrische auto en een auto met een klassieke verbrandingsmotor. Het grotendeel van de chauffeurs van een auto met verbrandingsmotor haasten zich naar het tankstation zodra de brandstoftank bijna leeg is. Een EV-rijders daarentegen laat de batterij niet leeglopen, maar laadt deze tijdens het parkeren telkens bij.

En zo kan je dus overal een beetje opladen. Met een laadpaal in de buurt, of dat nu thuis, op het werk of naast de supermarkt is, kan de parkeertijd ook gebruikt worden om de batterij op te laden, zodat je altijd klaar bent voor vertrek. Als je op de traditionele manier, zoals met een brandstofauto, van leeg naar vol blijft laden, duurt het opladen van een elektrische auto in de meeste gevallen inderdaad langer dan tanken. Echter, benut je de verloren parkeertijd op een efficiënte manier door tegelijkertijd te laden, dan bespaar je zelfs tijd.

 

Subaru Solterra charging

 

Weersomstandigheden

De omgeving heeft een grote invloed op hoe snel je een elektrische auto kunt opladen. Batterijen werken het efficiëntst bij temperaturen tussen 15°C en 25°C. Als de temperatuur te laag of te hoog wordt, kan het net iets langer duren om op te laden. Dit komt doordat het batterijbeheersysteem van een elektrische auto het vermogen vermindert om de batterij te beschermen bij hogere of lagere temperaturen.

Er zijn meerdere manieren om je elektrische auto thuis op te laden. Thuisladen staat over het algemeen bekend om het gemak. Maar zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan het echter ook gevaarlijk zijn. 

 

Subaru Solterra charging

 

Laadpalen

Om te begrijpen waar die gevaren liggen, is het allereerst belangrijk om te leren over de verschillende soorten laadmodes. Mode 3-laden (ook wel DC-laden of snelladen) is de snelste manier om elektrische auto’s op te laden. Zo kan je de Solterra tot 80% opladen in ongeveer 30 minuten. Snelladers vind je vooral langs de autostrades, park-and-rides (P+R) en tankstations. Doorgaans vind je deze niet in drukke woongebieden, vanwege het hoge vermogen dat hiervoor nodig is.

Mode 2-laadpalen zal je meest tegenkomen. Vanwege hun relatief hoge laadsnelheid en een lager vereist vermogen zijn Mode 2-laadpalen meestal te vinden op bij commerciële centra, bij recente bedrijfsterreinen of residentiële locaties met thuislaadpalen.  Dit type laadpalen in combinatie met de slimme functionaliteiten zijn ontworpen voor de veiligste laadervaring. Het laadstation bij privé-woningen wordt aangesloten op een aparte groep in de meterkast. Deze heeft ook een eigen zekering. Dat is brandveilig en zorgt ervoor dat de zekering niet doorslaat.

 

Subaru Solterra charging

 

Mode 1-laadpalen zijn het langzaamst, maar zijn wel de meest toegankelijke laadpalen. Je hoeft namelijk alleen de meegeleverde laadkabel van je elektrische auto aan te sluiten op een standaard stopcontact. Maar, dit is ook waar de meeste risico’s ontstaan.

En dan zijn er nog de EV-rijders die hun elektrische auto opladen met verlengkabels die ongeschikt zijn voor het opladen van hun elektrische auto. Sommigen verbinden verlengsnoeren met elkaar om langere afstanden te overbruggen of gebruiken verlengsnoeren die voor enkel voor binnenshuis gebruik zijn bedoeld. En dat zorgt voor brandgevaar en / of kortsluiting.  

Bovendien duurt het laden van je elektrische auto via een huishoudelijk stopcontact vrij lang. Deze stopcontacten kunnen namelijk slechts tot 2,3 kW (10 A) leveren. We raden daarom af om je elektrische auto thuis via een stopcontact te laden, tenzij er sprake is van een noodgeval. Laad de batterij dan kort even op tot je opnieuw wat bereik hebt om naar een laadpaal niveau 2 of 3 te rijden.

 

Klik verder naar het overzicht  ⋙

Klaar voor het elektrisch avontuur?

Klim achter het stuur van de Solterra

De zon en de aarde. Sol en terra. Samen in de natuur. Samen in SOLTERRA, de volledig elektrische SUV, een in het leven geroepen krachtige go-anywhere AWD, die bijdraagt aan een duurzame toekomst met praktisch en veilig rijplezier. Boek vanaf nu een proefrit online!