1. Werd er door de ontwerpers van Subaru rekening gehouden met latere recyclage van het voertuig?

 

Vanaf de ontwikkelingsfase wordt reeds rekening gehouden met het recyclage proces. De initiatieven van Subaru op gebied van recyclage zijn erop gericht om :

  • de afvalstoffenproductie te beperken (tijdens het productieproces)
  • het hergebruik van afvalstoffen te verhogen (gebruik van gerecycleerde materialen)
  • het vereenvoudigen van de recyclageprocessen (via identificatie en ontmantelingstechnieken)

Verdere algemene informatie betreffende het ontwerp van voertuigen in functie van hun latere recyclage vindt u bij http://www.febelauto.be/ onder de titel "Preventie - een taak van de producent ".

 

2. De milieuvriendelijke verantwoorde methode van recycleren.

 

Algemene informatie betreffende verwerken van autowrakken, over de verwijdering van alle vloeistoffen en over de demontage vindt u bij Febelauto (http://www.febelauto.be/) onder de titel ‘autorecyclage - ontmantelen'

 

3. Methoden voor hergebruik en nuttige toepassingen autowrakken en onderdelen.

 

Algemene informatie betreffende de ontwikkeling en optimalisering van methodes voor hergebruik en nuttige toepassingen van autowrakken en hun onderdelen vindt u bij Febelauto (http://www.febelauto.be/)

 

4. Waar kan ik mijn autowrak inleveren voor recyclage?

 

Bij uw aankoop van een andere auto is uw autohandelaar verplicht om uw afgedankt voertuig gratis te aanvaarden mits uw oude wagen aan enkele voorwaarden voldoet. Zo moet het volledig zijn en vrij van vreemde afvalstoffen. Het moet voorzien zijn van alle wettelijke boorddocumenten en het dient te worden afgeleverd op de plaats die door de autohandelaar wordt aangeduid. Tevens moet de wagen ten minste 6 maanden in België ingeschreven geweest zijn. Uw autohandelaar zal een « bewijs van aanvaarding » overhandigen. Hij zal ervoor zorgen dat uw afgedankt voertuig volgens de nodige regels naar een erkend centrum wordt afgevoerd.

Uw Subaru Dealer of Subaru Erkend Service Punt kan u met deze procedure helpen en zal voor u alle nodige stappen doen. Hiertoe werd door Subaru Benelux NV een overeenkomst voor verwerking van afgedankte voertuigen afgesloten.

Lijst van erkende recyclage centra waarmee Subaru Benelux NV een overeenkomst heeft afgesloten:

 

Valerauto Belgium NV
Wervikstraat 320
8930 Menen
Tel. : 056/52 13 00
Fax : 056/52 13 10
Contactpersoon : Els Vanneste
Valerauto Belgium NV
Rue des Artisans 10
7822 Ghislenghien
Tel. : 068/25 07 50
Contactpersoon : Claudio Rodeghiers
Valerauto Belgium NV
Louis Coiseaukaai 15
8000 Brugge
Tel. : 050/33 28 18
Contactpersoon : Carine Willemijns
Valerauto Belgium NV
Rue de la Hamaide 75
7333 Tertre
Tel. : 065/62 14 20
Contactpersoon : Claudio Rodeghiers
Retra
Scheepszatestraat 5
9000 Gent
Tel. : 09/251 32 53
Contactpersoon : Steven Millecamps
 

5. Lever hoogvoltage batterijen van je EV of Hybride in voor recycling.

 

Het einde van jouw Subaru EV of Hybrid  hoeft niet het einde van de accu te betekenen. Door accu’s te testen, schoon te maken of te reparen, kunnen ze vaak makkelijk opnieuw gebruikt worden. Zelfs na gebruik in een voertuig kan een hoogvoltage-accu nog steeds buiten je auto gebruikt worden. Op deze manier ontzien we het milieu en besparen we op zeldzame grondstoffen.

Breng hiertoe je oude Subaru EV of Hybrid  naar een gecertificeerd recyclingcenter bij het einde van zijn levensduur. Hier verwijderen specialisten de accu van je auto op een veilige manier.

Heb je een nieuwe accu nodig in je wagen? Dan zorgt je Subaru dealer dat je oude accu op de juiste manier gerecycled wordt. (voor meer info zie www.febelauto.be)

 

6. Ben ik verplicht mijn buiten gebruik gestelde wagen te laten recycleren?

 

Alle nuttige informatie in dit verband vindt u op http://www.febelauto.be/