SUBARU BELGIË

Subaru implementeert Rear Seat Reminder als standaard in meerdere modellen

Eenvoudig waarschuwingssysteem kan drama’s in oververhitte wagens voorkomen

 

 

Zaventem, 24 juni 2020 – De zomer komt er aan. Een periode waar iedereen halsreikend naar uitkijkt. Maar voor de vergeetachtigen kan de zon genadeloos toeslaan en dramatische gevolgen hebben. Tijdens de zomermaanden overlijden er immers ieder jaar opnieuw nodeloos kinderen omdat ze worden achtergelaten in een snikhete auto. In de meeste gevallen gebeurt dit onopzettelijk door de ouders maar soms gebeurt het jammer genoeg ook bewust. Ouders onderschatten immers de gevolgen van de hitte die op korte tijd in de wagens kan optreden en zien er dus geen problemen in als ze eventjes een boodschap willen doen terwijl het kind of de hond een dutje doet op de achterbank.

Om zulke drama’s een halt toe te roepen, introduceerde Subaru vorig jaar al Rear Seat Reminder, een systeem dat waarschuwt als een kind of huisdier is achtergelaten op de achterbank. Tot nog toe was dit enkel beschikbaar op de nieuwe Forester e-BOXER. Maar ook de Subaru XV e-BOXER (MY20,5) en de nieuwe hybride Impreza e-BOXER die vanaf nu is de showroom staat, zijn standaard uitgerust met dit nieuwe veiligheidssysteem. Systematisch zullen alle toekomstige Subaru-modellen hiermee standaard uitgerust worden, waardoor Subaru opnieuw de lat van de veiligheid een stuk hoger legt en zich onderscheidt van de concurrentie. 

Het principe van de Rear Seat Reminder werkt eenvoudig. Zodra de motor wordt uitgeschakeld, verschijnt een waarschuwingsbericht op het instrumentenpaneel en gaat een alarmsginaal af. Zo zal de chauffeur er aan herinnerd worden om de achterbank te controleren alvorens het voertuig te verlaten. De functie wordt geactiveerd nadat een van de achterdeuren werd geopend en gesloten alvorens de motor werd gestart.

 

 

Luc Gyzels, PR-verantwoordelijke bij Subaru Belux: “Subaru staat wereldwijd bekend om verkeersveiligheid en rijplezier voor de chauffeurs, de passagiers en alle overige weggebruikers. En dat geldt dus zeker voor kinderen op de achterbank. Bij een buitentemperatuur van 30°C stijgt de temperatuur in de wagen na 10 minuten al naar 40°C. Na 30 minuten loopt dat op tot 45°C. Bij een lichaamstemperatuur van 39°C kan al oververhitting optreden. 42°C is dodelijk voor baby’s. Dan functioneren de hersenen niet meer en kunnen de orgaanfuncties uitvallen.”

De Europese Commissie zal de autoconstructeurs verplichten om een rear seat reminder systeem te installeren om de chauffeur attent te maken op aanwezigheid van kinderen (of huisdieren) op de achterbank. Een deadline voor de regelgeving is er nog niet.  Vanaf 2022 zal EuroNCAP, de instantie die wagens beoordeelt op hun veiligheid, in hun beoordelingscijfers rekening houden met de aanwezigheid van kinderdetectiesystemen.