🕒 2 minuten lezen

Wat beïnvloedt de actieradius of range van een elektrische wagen?

Electric Living Series

 

De autonomie van je EV hangt niet alleen af van de grootte van je batterij. Er zijn heel wat andere factoren die de actieradius bepalen. Denk maar aan het gewicht van je wagen, het laadgewicht, het aantal passagiers en het verbruik van de auto. Maar ook de weersomstandigheden hebben een grote invloed. Batterijen presteren het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden celsius. Bij een lagere temperatuur presteren ze minder goed. In de winter is de actieradius zo’n 85 procent van het jaargemiddelde. Deze externe factor heeft dus ook wel wat invloed op het verbruik.

Daarnaast bepaalt je eigen (rij)gedrag ook het verbruik. Zet je de verwarming of airco aan, dan kost je dat energie en dus elektriciteit en kilometers. Net als bij een door brandstof aangedreven auto verbruikt een elektrische auto meer vermogen bij snel optrekken en hoge snelheden.

Bij een defensievere rijstijl kan je energie terugwinnen, dankzij het systeem van regeneratief remmen via S-pedal drive. Bij regeneratief remmen regelt het gaspedaal zowel het versnellen als het vertragen. Als je het pedaal indrukt, gaat de auto zoals gewoonlijk rijden, maar als je je voet optilt, remt de auto af. De opgewekte energie wordt opgeslagen in de batterij van de elektrische auto en kan opnieuw gebruikt worden.

 

Solterra back driving

 

Onderschat ook de impact van de luchtweerstand van de auto niet op het verbruik.  Een betere aerodynamica zorgt immers voor een lager verbruik. Dat ligt voor de hand. Daarom hielden de Subaru designers en engineers bij het ontwerpen van de Solterra  rekening met het kleinste detail zodat de Solterra zo weinig mogelijk luchtweerstand ondervindt. Bekijk even in alle rust de foto’s en je zal al snel enkele vernuftige, aerodynamische onderdelen ontdekken.

Dankzij efficiënte motoren en energiebeheer tonen de officiële, gehomologeerde WLTP-cijfers dat de instapversie van de Solterra met permanente All-Wheel Drive en 18 inch velgen een autonomie heeft tot 466 km met een volledig opgeladen batterij, met een efficiëntie van 160 Wh/km. Voor de Solterra Sky Package (en het Two-tone Package) met 20 inch velgen bedraagt de officiële autonomie tot 416 km met een efficiëntie van 179 Wh/km.

De Solterra levert een maximaal totaal vermogen van 160 kW/218 pk met een koppel van 337 Nm, goed voor een acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/u in 6,9 seconden. De topsnelheid blijft met 160 km/u gelijk voor elke uitvoering.

 

Solterra driving front

 

Klik verder naar het overzicht ⋙

Klaar voor het elektrisch avontuur?

Klim achter het stuur van de Solterra

De zon en de aarde. Sol en terra. Samen in de natuur. Samen in SOLTERRA, de volledig elektrische SUV, een in het leven geroepen krachtige go-anywhere AWD, die bijdraagt aan een duurzame toekomst met praktisch en veilig rijplezier. Boek vanaf nu een proefrit online!